The Rookery

A contemporary three storey eco house being built in place of an existing single storey prefabricated building. We set the new house down into the ground to gain additional height and designed it with a series of terraces that will provide private outdoor space and views across the town and estuary. The terraces were specifically designed to maximise views over the town whilst simultaneously preventing occupants from being able to look down into the private garden or windows of the neighbouring houses.

Noteworthy features of the design are the large glazed windows and sliding doors and the semi-circular stair tower with glazed roof, which takes its inspiration from the tower to the adjacent fire station.

The completed house will include various renewable energy features to create a more sustainable building, including solar panels for hot water heating, underfloor heating run by a heat pump, a rainwater recycling system and a heat recovery ventilation system. Energy efficiency is improved with a highly insulated steel and timber frame structure and precast concrete beam and block floors at all levels. The floors provide thermal mass, storing heat to help keep the indoor temperature at a stable, comfortable level.

The lower ground floor also features a swimming pool for hydrotherapy use by the clients.






Penfrayne New House
1970-01-01

New build located on high ground within the village.


Find out more

Eco House, Looe, Cornwall
2013-05-23

New eco house in Looe, Cornwall, in an Area of Great Landscape Value. The modern design is dictated by a number of issues.


Find out more

Stone Barn Conversion
2014-06-26

Stone barn conversion St Columb, Cornwall. The design retains original features with a sympathetic extension.


Find out more