Replacement Dwelling

We were asked by the client to replace the existing bungalow. The bungalow was in a poor state of repair. It was constructed from concrete block and timber framing. It was poorly insulated and expensive to heat with no architectural merit.

The client wished to create a modern, light filled, energy efficient and low maintenance property whilst providing an adequate and adaptable living space.

In considering our design we needed to be aware of neighbouring properties and also the space occupied by the bungalow. As the new building would be two-story, we would also want to reduce the overall building height.

The ground floor has been set into the sloping site to reduce overall building height. The first floor features a large open plan living area and kitchen with a master bedroom. A south east facing balcony is accessible from both the master bedroom and living area and is protected by the over-sailing roof structure.

The dwelling has been intentionally situated over five metres from the boundary to allow the occupants and visitors to park cars on a wide drive, preventing congestion of the narrow access lane.

The building features a modern aesthetic with a feature split roof design, large full height glazing and modern cladding materials and finishes, enhancing the mix of surrounding properties which feature varying architectural styles, external finishes and layouts.

The large windows provide superb views over the Lostwithiel valley, and provide excellent natural daylight.

Building Type

Eco and ContemporaryHousing

Services Provided

ArchitecturePlanning






Westcroft - New House
2015-02-24

This proposal is for a new single dwelling. A small two storey house located adjacent to Westcroft on Rock Road, Rock. Comments from a previous pre-planning application have helped to inform this proposal.


Find out more

Copperwood Housing Development
1970-01-01

Replacement of an existing house with a pair of contemporary semi-detached houses, with views overlooking the Fowey estuary.


Find out more

South Torfrey Barns
2009-07-18

As part of an ongoing farm diversification programme, this project was to convert one of many redundant stone barns to a holiday cottage.


Find out more